OVERHEAT MEDIA

Nu cred că există antreprenor sau om de marketing care să nu se fi gândit vreodată cum poate folosi conținutul video în afacerea sa. Cu atât mai mult acum, când consumul de video este la un maximum istoric iar producția video profesională are costuri mult mai rezonabile decât în trecut.

Cu atâtea beneficii ale conținutului video (despre care vom scrie mai pe larg într-un articol viitor) este evident că producția de conținut video poate fi benefică pentru afacerea ta.

Dar cum începi?

Ei bine, dacă încă nu ai o strategie de video/o strategie de marketing online bine conturată, propunerea mea este o abordare în 3 puncte, prin care te poți asigura că ai câte un material video de impact atât pentru clienții aflați în etape avansate de prospectare, cât și pentru cei care sunt la primul contact cu tipul de produs/serviciu pe care îl oferi.

Cele 3 tipuri de video pe care ar trebui să le produci în acest an sunt strâns legate de cele 3 etape principale ale călătoriei cumpărătorului prin fluxul de inbound marketing.

Pe scurt, etapele acestui flux sunt:

  • Conștientizare (momentul când posibilul cumpărător abia își identifică problema și posibilele soluții)
  • Considerare (faza de aprofundare a opțiunilor disponibile pe piață)
  • Decizie (faza de alegere a uneia dintre opțiuni)

Pornind de la aceste etape de bază, iată care sunt cele 3 materiale video pe care ar trebui să le produci în acest an:

1. Explainer video (video explicativ)

Explainer video este unul dintre cele mai populare tipuri de materiale de promovare video de pe internet, iar acest lucru nu este întâmplător.

Spre deosebire de următoarele 2 tipuri de video, un explainer video nu pornește de la presupunerea că privitorul manifestă vreun interes față de produsul sau serviciul prezentat.

De aceea, acest video nu începe cu descrierea soluției pe care dorești să o promovezi, ci cu descrierea problemei pe care ar putea să o aibă privitorul (în prezent sau în viitor). Astfel, îl ajutăm să conștientizeze și să înțeleagă problema respectivă, și îi prezentăm rapid soluția noastră.

Cum facem asta? În mod eficient și memorabil, de obicei prin intermediul unei animații și a unui personaj care trece prin diverse stări, de la nervozitatea și tristețea cauzată de problema inițială, și până la starea de eliberare și bucurie care apare după utilizarea produsului promovat. 

Prin acest video, le arătăm celor aflați în faza de conștientizare că le înțelegem problema și că o putem rezolva.

Află mai multe despre Explainer video în articolul nostru dedicat.

Exemplu de explainer video: 

 

2. Prezentare de produs/serviciu

Creat în special pentru cei aflați în faza de prospectare a pieței, acest tip de video pune accent pe soluție și nu pe problemă. De ce? Fiindcă privitorul pe care îl țintește acest tip de video a trecut deja de faza de conștientizare. El știe exact care este problema lui, și vrea să afle care sunt soluțiile disponibile pe piață.

De aceea, un video de prezentare trebuie să impresioneze și să ofere un sentiment de WOW. Acest video va pune în evidență cele mai spectaculoase caracteristici ale produsului sau serviciului prezentat, într-un mod care să stârnească o senzație de entuziasm și dorință din partea privitorului.

Pentru că acest video este despre a lăsa o impresie bună în fața unui posibil client interesat, este important ca nivelul calitativ al producției video să fie foarte înalt. În acest fel, imaginea brandului va fi percepută ca una de top, iar soluția prezentată se va plasa pe primul loc în mintea clientului.

Exemplu de prezentare de produs: 

 

3. Testimoniale video (sau studii de caz video)

Pentru a lua decizia de cumpărare, o persoană are nevoie de mai mult decât specificații tehnice și tabele comparative. Pentru a face o achiziție, este nevoie de încredere în brand și în produs, și de o stare emoțională prielnică achiziției. De aceea, e nevoie să utilizezi cea mai puternică armă de convingere: clienții existenți.

Unul dintre cele mai puternice instrumente prin care poți să câștigi încrederea privitorilor este testimonialul (sau studiul de caz) video, prin care demonstrezi existența altor clienți care au luat decizia de cumpărare și care acum sunt mai fericiți ca oricând.

Acest tip de video apelează și la latura emoțională, creând o conexiune între privitor și persoana din imagini, care este fericită să utilizeze soluția oferită de compania ta.

Dacă îl reducem la esența sa, testimonialul este un mod prin care un client existent îi recomandă unui posibil client viitor să apeleze la soluția companiei tale, garantând prin expunerea imaginii și a propriei experiențe că este un produs/serviciu care se va ridica la nivelul așteptărilor.

Exemplu de testimonial video: 

Cele 3 tipuri de video pe care le-am prezentat în acest articol sunt, din punctul meu de vedere, printre cele mai importante tipuri de conținut video pentru promovare online. Realizate corect, ele pot avea un impact considerabil asupra vânzărilor companiei tale.

Așa cum ai putut remarca, alegerea celor 3 tipuri de conținut nu a fost întâmplătoare. Fiecare tip de video are o importanță strategică semnificativă, iar realizarea acestor 3 tipuri de video poate fi considerată primul sistem de vânzare asistat de video pe care îl implementezi în afacerea ta. 

Desigur, există o mulțime de alte tipuri de video ce pot amplifica atât puterea de brand cât și vânzările efective. Vom încerca să scriem despre cât mai multe dintre acestea pe blogul Overheat Media, în viitorul apropiat.

Ce poți face în continuare?

  • Află mai multe despre producția video pentru firme citind alte articole de pe blogul Overheat Media
  • Vrei să ne începi și tu să produci conținut video pentru compania ta? Te ajutăm noi! Oferim servicii profesionale de producție video pentru companii, inclusiv pe bază de abonament. Ne mândrim cu clienți mari și mici din domenii precum Tech, Gaming, Fashion, eCommerce sau educație. Alături de noi, vei avea parte de o echipă cu experiență pe care te poți baza și de răspunsuri la orice întrebare. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.